2012-04-26
09:01:33

Sveriges yttrandefrihet
Har vi yttrandefrihet i Sverige? Vad betyder yttrandefrihet? Betyder det att man har rätt enligt lagen att säga vad man vill eller betyder det att man ska kunna säga vad man vill utan att bli dödad? Jag tror yttrandefriheten varierar rätt mycket beroende på vad man pratar om.

Kan man säga att Stockholmare är totalt IQ-befriade? Ja, förmodligen skulle man kunna säga det utan att bli anmäld. Men om vi istället skulle säga att folk från Somalia är helt IQ-befriade, skulle det fortfarande vara okej då? Eller ett nytt exempel, smålänningar är snåla. Förmodligen ingen big deal. Skulle man däremot säga att judar är snåla skulle det kunna bli lite liv. Göteborgare stjäl mycket, eller zigenare stjäl mycket. Hade det varit någon skillnad? Jag tycker det är värt att tänka på då det inte borde vara olika regler beroende på vem man är.


Sedan finns det även gränser på vad man kan säga som bestäms av samhället. Det är svårare att vara jude i Malmö än vad det är att vara jude i Haparanda (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=5078968). Detta är inga regler som staten har satt upp men det påverkar ändå yttrandefriheten. Det är förmodligen många fler som skulle reagera om man hade ett stort hakkors hängande på väggen än om man skulle säga att man sympatiserar med Stalin. Även fast båda dödade miljontals människor.


Så frågan är hur mycket yttrandefrihet vi har i Sverige? 100% yttrandefrihet har vi inte. Men självklart är vi ändå ett av de länder i världen som har mest yttrandefrihet.
Kommentar:
#1: Mikael

Tjena, vilken snygg blogg du har!

Jag hoppas jag inte stör, men tänkte bara fråga om du har lust att hjälpa till för jag skulle verkligen behöva det! Har du något intresse av ett Modeforum för modekunniga och modeintresserade personer? Moderator / VIP roller finns för seriösa och engagerade personer så klart. Om du vill ha mer läsare som tycker om mode till din blogg så kan du alltid göra ett seriöst inlägg i forumet. Men om du kanske bara gillar att läsa inlägg och inte vill bli medlem så kan du visa ditt stöd genom att klicka på Facebook like knappen i forumet. Tack snälla för att du tar dig tid att kolla på detta / Kram från Modemannen Mikael

2012-11-30 @ 18:49:04
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: